Assalamualaikum dan hai murid-murid cikgu....
Bermula pada hari Selasa hadapan (12 Mac 2013), semua murid Tahun 4, 5 dan 6 akan menghadapi Ujian Bulanan kali pertama untuk tahun ini. Mungkin murid-murid sedang gigih membuat persiapan menjelang ujian tersebut.
Di sini, cikgu berikan beberapa tips menghadapi peperiksaan/ujian bulanan. Mudah-mudahan tips ini dapat memberi bimbingan dan panduan kepada murid-murid cikgu, ye...
TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN
SEHARI SEBELUM HARI PEPERIKSAAN
1. Baca secara imbas semua panduan, tips dan rumusan penting untuk mata pelajaran
1. Baca secara imbas semua panduan, tips dan rumusan penting untuk mata pelajaran
yang akan anda ambil esok.
2. Tenangkan fikiran dan kuatkan semangat "SAYA BOLEH LAKUKAN"
3. Sediakan segala peralatan untuk menulis :
* sekurang-kurangnya tiga batang pensel 2B yang telah diasah tajam.
* sebiji pemadam.
* sebuah pengasah pensel.
* sebatang pembaris
* sekurang-kurangnya tiga batang pensel 2B yang telah diasah tajam.
* sebiji pemadam.
* sebuah pengasah pensel.
* sebatang pembaris
4. Mohon ibu bapa doakan kejayaan anda.
5. Tidur lebih awal bagi membenarkan otak memproses semua maklumat yang telah anda
ulangkaji tadi.
SEMASA HARI PEPERIKSAAN
1. Bangun awal
2. Solat Tahajud, Subuh, Hajat
3. Bersiap sedia ke sekolah.
4. Bersarapan tetapi jangan terlalu berat kerana dimbimbangi sakit perut atau tidak
selesa.
5. Membawa peralatan
6. Bersalaman dengan ibu bapa dan mencium tangan mereka.
7. Mulakan langkah dengan kaki kanan.
8. Bertolak ke sekolah lebih awal dari biasa dengan tujuan untuk mencipta suasana
tenang.
APABILA TIBA DI SEKOLAH
1. Duduk di suatu sudut dan baca semula secara imbas semua panduan, tips penting dan
rumusan.
2. Tarik nafas dalam-dalam dan cuba bertenang.
3. Membaca doa.
DALAM BILIK PEPERIKSAAN
1. Duduk dengan tenang. Tarik nafas dan bertawakkal. Yakin dengan usaha anda selama
ini.
2. Berdoa.
SELEPAS PEPERIKSAAN
1. Jangan berbincang kertas soalan dengan sesiapapun sehinggalah hari peperiksaan
berakhir.
2. Teruskan berdoa.
berakhir.
2. Teruskan berdoa.
No comments:
Post a Comment